Terapia cranio-sacrală

Prima dată am auzit despre terapia cranio-sacrală după ce am născut și încercam să alăptez. Povestea alăptării și detalii despre cum am aflat despre terapia cranio-sacrală găsiți aici: Alăptarea la noi Am văzut beneficiile imediat pentru copil, dar nu am știut / auzit / crezut că e utilă și posibilă pentru adulți.

Norocul meu a fost că am întâlnit-o pe Cristina Ivăncescu care m-a ghidat și mi-a clarificat nelămuririle. De aceea îmi doresc să ajungă la cât mai multe mame și cât mai mulți bebeluși și am rugat-o să îmi răspundă la câteva întrebări. Pagina de Facebook a Cristinei este aceasta: (4) Terapie Craniosacrala – Metoda Upledger- Ivancescu Cristina | Timisoara | Facebook.

 

 Cine este Cristina Ivăncescu? De ce ai ales terapia cranio-sacrală?

Sunt kinetoterapeut cu specializare master în Traumatologie medicalăProfesor kinetoterapie pentru copii cu CES (cerințe educaționale speciale), Terapeut terapie cranio-sacrală.

Am pornit în căutarea unei terapii alternative cât mai blândă posibil ca adjuvant în cadrul ședințelor de kinetoterapie pentru bebeluși, prematuri și copiii cu CES. Atunci când întâmpinam dificultăți în a aplica tehnicile și metodele de kinetoterapie datorită faptului că adesea copiii erau anxioși, speriați, tensionați, poate obosiți la ora programării mă gândeam că trebuie să existe ceva ce ar putea ajuta.

 

Ce este terapia cranio-sacrală?

Terapia Cranio-Sacrală este o tehnică de terapie manuală dezvoltată de către Dr John Upledger (Osteopat, Membru al Academiei Americane de Osteopatie, doctor în Științe ) alături de echipe de cercetători în domeniul medical.

Este o tehnică blândă ce ajută la stimularea activității sistemului craniosacral prin mobilizarea lichidului cefalorahidian și obținerea unui ritm optim. Se realizează prin tehnici blânde ce pun o presiune de aproximativ 5 g.

Se poate face terapie cranio-sacrală în apă, terapie cranio-sacrală în apă cu delfini, dar și terapie cranio-sacrală cu mâini multiple, ceea ce înseamnă că lucrează  mai mulți terapeuți simultan cu un pacient.

 

Când este recomandată?

Terapia se poate utiliza atât ca profilaxie pentru obținerea unei armonizări posturale, cât și pentru relaxare: atât psihică, cât și fizică globală.

Putem folosi TCS independent sau alături de alte terapii; chiar putem folosi anumite tehnici din terapie în cadrul ședințelor de kinetoterapie. De exemplu, în stimularea  relaxării unei zone, grupe musculare, în încercarea de a scădea hiperactivitatea și a crește capacitatea de concentrare sau chiar a liniști un bebeluș în vederea aplicării metodelor kinetice.

Este cu o adresabilitate largă, în sensul în care se poate practica din sarcină, inclusiv la bebeluș intrauterin începând cu luna a șasea și până la orice vârstă.

Indicațiile terapiei sunt, de asemenea, vaste:

  • Poate fi folosită alături de ședințele de psihoterapie la adult sau alături de sedințele de stimulare cognitivă și senzorială la copiii cu tulburări din spectrul autist și ADHD;
  • La sugar și nou născut pentru o relaxare globală și pentru a facilita hrănirea alături de recomandările consultantului în lactație;
  • În obținerea unei armonizări generale pentru optimizarea și menținerea poziției dinților în timpul și după tratamentul ortodontic;
  • În tulburările de statică vertebrală, boli neurodegenerative (Alzheimer, scleroză).

Se folosește cu succes în tot ce înseamnă trauma și stres postraumatic.

 

 

Cât durează ședințele? Trebuie știut ceva înainte de prima ședință, de luat în considerare ceva special?

Terapia poate dura între 50 de minute și aproximativ 90 minute. Ședințele inițiale pot fi de durată mai mare urmând ca ulterior, când se ating obiectivele și ședința se poate derula mai rapid, să se reducă timpul de lucru.

 

Există restricții între ședințe, contraindicații?

Nu este necesară o pregătire prealabilă, este utilă o ținută lejeră fără catarame, materiale stretch și de preferat să nu se reia o activitate de lucru imediat post ședință, ci să se dedice un timp pentru relaxare și post ședință.

Are puține contraindicații, cum ar fi unele specifice masajului (arsuri, tumori, etc). De asemenea, șase săptămâni post intervenții cu rahianestezie și în traumatismele craniene majore acute, se evită terapia.

 

Când știe cineva să apeleze la terapia cranio-sacrală?

Se poate apela la această terapie pur și  simplu pentru relaxare, profilactic în general sau în urma unor evenimente stresante, chiar și în cazul în care alte terapii au avut o eficiență limitată (de exemplu, în cazul unor pareze, asimetrii ce revin, migrene, dureri de cauză necunoscută, somn deficitar).

 

Terapia cranio-sacrală este un bun instrument care abordează omul ca întreg. Este bun adjuvant alături de celelalte terapii ce vin în armonizarea fizică, psihică și psihosomatică, dar evident că nu se vor neglija, înlocui tratamentele și recomandările medicale.

 

Aici sunt mai multe detalii:

 

Mulțumesc!