Ce este MMHW?
Săptămâna Sănătății Mintale Materne(Maternal Mental Health Week ) este o campanie dedicată discuțiilor despre bolile mintale, în timpul și după sarcină.
Prin intermediul acesteia, se dorește creșterea gradului de conștientizare asupra acestor afecțiuni. În același timp, se oferă ajutor mamelor aflate în această situație, prin oferirea de acces la informatie și sprijinul necesar pentru recuperare.
Este organizată de Perinatal Mental Health Partnership UK, iar tema din acest an este: ”Sprijinirea mamelor în vremuri dificile.” (Anul acesta, campania este revizuită special pentru contextul Covid-19. )
Pe site-ul Maternal Mental Health Alliance(Maternal Mental Health Awarness Week) găsiți foarte multe informații, și câteva direcții pentru a cere ajutor.(Limba engleză)
Surse de ajutor în România
În România, în acest moment, nu am găsit sprijin dedicat sănătății mintale materne, adică o organizație care oferă sprijin specific mamelor(înainte sau după sarcină). Dacă știți, aș aprecia să împărtășiți acest lucru.
În căutările mele recente, am găsit două site-uri care abordează mai complex subiectul depresiei postpartum:
În cadrul proiectului Școala Mamelor am văzut că există un număr de telefon de urgență, dar încă nu am verificat dacă mai este de actualitate.
Chiar dacă nu există sprijin specific organizat oficial, există câteva opțiuni online pentru depresie, dar se poate apela și la alți specialiști în domeniu, care pot ajuta persoana în cauză, sau o pot ghida mai departe, dacă e cazul.
Pentru depresie(la modul general), există site-ul Depresiv.ro unde găsiți și un număr de telefon de urgență.
De asemenea, proiectul ‘DepreHub’ lansat anul trecut, are număr gratuit la care pot suna persoanele care consideră că suferă de depresie și anxietate. (Nu e specific pe parte maternă, dar cu siguranță este un bun punct de pornire în caz de urgență)
COVID-19
În contextul Covid-19, când există tendința mai mare de depresie sau anxietate la populație, avem deja câteva optiuni bune pentru ajutor. Dacă anxietatea mamei se accentuează datorită pandemiei, poate apela la specialiștii care își oferă serviciile gratuit în această perioadă.
Astfel, există liste special realizate de Colegiul Psihologilor din România cu psihoterapeuții care oferă consultații gratuite, pe județe: Lista CoPsi
De asemenea, există un grup de sprijin pe Facebook: PsyCovid
Și un registru cu specialiști voluntari pentru a oferi suport: Registru PsyCovid19
Sper ca aceste informații să fie de folos!
Dacă aveți alte direcții de urmat, sugestii, vă rog să contribuiți. Vă mulțumesc!
Dacă nu știți unde, sau cui să vă adresați, îmi puteți scrie și vă pot direcționa către specialiștii în care am eu încredere.
De asemenea, mă puteți contacta și dacă simțiți nevoia de a fi ascultate cu empatie și pentru a vă deschide sufletul în această perioadă. Găsiți serviciile oferite de mine, aici.
#MaternalMHmatters #MaternalMentalHealth #MMHWeek2020
#SăptămânaSănătățiiMintaleMaterne