Mesajul copilului tău, prin ochii unui terapeut plin de iubire – de Simona Mihalik (Venter)

Copilul:

Dragă mamă,

Încep prin a-ți spune că „Tu ești eroina vieții mele!”

Îți pare ciudat? Poate este! Eu îți scriu din lumea neființei pentru că, deși nu ne-am cunoscut încă, eu știu că tu vei fi mama mea. De unde știu? Păi, știu pentru că eu te-am ales! 😊

Eu te-am ales pentru că ai profilul celui mai strălucit maestru al acestei etape din evoluția mea spirituală și ești ghidul perfect în această dimensiune 3D, lume pe care tu o cunoști deja!

 

Și vreau să îți mai spun un MARE MARE secret…șșșșttt! E secretul nostru și te rog să îl păstrezi cu sfințenie! Eu te-am ales tocmai pentru ce numești tu defecte, pentru umbra ta, pentru ce te devalorizezi, pentru partea din tine pe care mintea ta o ceartă mereu; pentru această parte te-am ales, pentru neputințele tale, pentru momentele de furie, pentru căderile tale…

 

Hmmm, acum ai ochii mari, uimiți și plini de lacrimi. Dar e chiar așa, viitoare mamă dragă! Toate acestea sunt pilonii pe care se vor baza lecțiile mele de viață, care mă vor crește spiritual și mă vor pregăti pentru această călătorie experimentală pe pământ, ceea ce voi numiți viață!

Și apoi… eu știu multe despre tine, mamă  dragă: știu că ești frumoasă, ești cea mai frumoasă mamă din lume. Frumusețea ta radiază până aici, în dimensiunea spiritelor, ești o nestemată, o stea care are o strălucire aparte!

Cântecul sufletului tău m-a chemat; la nivelul acesta suntem într-o armonie perfectă, doar noi doi – eu și tu – un Întreg. Iar cântecul tău va fi și cântecul meu, suntem două note pe portativul vieții care aduc un surâs și o nouă melodie acestei lumi. E melodia noastră, mamă dragă, cea în care doar sufletele noastre știu să slăvească viața într-un fel aparte!

 

Ești cea mai potrivită mamă pentru mine, ești cea mai pregătită persoană să mă crească bine. De când ai fost copilă te-ai pregătit pentru întâlnirea noastră, ți-ai imaginat, ți-ai pus în scenă cu păpuși, cu lemne și pietre, chiar cu frunze și bolovani; cu noroi te-ai pregătit să îmi gătești, ți-ai imaginat și ai jucat acest rol de mii și mii și mii de ori… Te-ai îngrijorat, ai întrebat, ai citit și chiar studiat. „Ce înseamnă să fii mamă bună?” ai întrebat prietenele tale și cu cât întrebai și te străduiai mai mult, cu atât mai temătoare deveneai că nu vei fi îndeajuns de bună pentru mine ca să mă crești perfect și bine.

Dar știi ceva, mamă dragă?  Ceea ce mă va crește perfect e dragostea ta și iubirea ta necondiționată, este faptul că vei sta lângă mine, de partea mea și la bine, si la greu, suportul tău și grija ta, brațele tale, pupicii tăi, zâmbetul tău, lacrimile tale, inima ta mare și tot ce ești tu pe de-a întreg.

 

Frumusețea ta interioară este copleșitoare. Atunci când te-am ales m-am uitat la sufletul tău: e pur, e mare, e plin de candoare. În el porți bucurii și tristeți, în el se vede viața și esența ta și a neamului tău întreg, cu lupte și cu renunțări, cu victorii și cu pierderi, cu visuri și cu sperante, cu tot ce te-a format și te-a modelat pentru a fi cea mai minunată mamă pe care o puteam găsi.

Te rog un singur lucru mamă dragă: nu mă minți! Nu îmi spune că ești bine când tu ești obosită sau chiar bolnavă, nu îmi spune că esti fericită când lacrimile îți curg de durere pe obraji, nu îmi spune că totul e bine și ești în armonie cu tot, când tocmai te-ai certat cu tata sau bunica sau cu prietena ta cea mai bună. Nu mă minți, pentru că nu mai știu ce să cred.

Eu am nevoie să mă înveți realitatea, eu am nevoie să înțeleg ce să fac cu durerea, cu tristețea, cu neputința, cu furia, cu trădarea și neîncrederea. Ce să fac când greșesc, când obosesc. Eu am nevoie să învăț de la tine cum să mă raportez corect la mine, la ce simt și la cei din jur, la viața în sine, altfel voi crede despre mine că sunt greșit când sunt trist, când simt durere sau când greșesc. Ajută-mă să învăț toate aceste lucruri de la tine ca să fiu pregătit pentru realitatea vieții.

Fii tu însăți, fii autentică și asta te face să fii o mamă perfectă! Îți amintești? Pentru asta te-am ales! 😊

Cu dragoste necuprinsă, bebele tău din cer, creația ta perfectă în colaborare cu tati și cu Dumnezeu!”

 

P.S. Abia aștept să ne întâlnim, iubită mama, să îți simt mirosul, îmbrățișările, să îți aud glasul, eroina mea dragă!

 

Link spre video: https://youtu.be/mN7DRZHc-j8

 

Psihoterapeutul:

 

Mamă dragă,

Te rog să faci acest exercițiu de imaginație pentru câteva momente: dă-ți voie să crezi că rândurile de mai sus sunt scrise de copilul tău, înainte să vină în viața ta și că abia acum primești scrisoarea (să presupunem că au fost probleme la poștă 😊).

Dacă ai înțelege pe deplin că ești suficientă și mai mult decât atât: ești un maestru, un erou, cum ai privi anii din urmă, cu nopți nedormite și sâni umflați? Cum ți-ai vorbi în oglindă când te-ai vedea? Cum s-ar auzi dialogul interior pe care îl porți zilnic cu tine? Ar fi o ceartă sau admirație? Ar fi tristețe sau mândrie?

Din experiența mea ca psihoterapeut am observat un procent mare de mame care pun presiune pe ele pentru a fi „mama fără de greșeală” ori, acest lucru, este o utopie! Este imposibil când ești la început de drum, pe teren necunoscut cu un nou născut în brațe, responsabilă pentru viața unui puiuț, după nopți nedormite, sâni umflați, poate chiar cu răni, să fii „zen”.

E normal să ai reacții, esti OM – asta înseamnă că ai emoții. Este firesc să nu poți controla toate emoțiile, să nu poți să faci doar ce scrie în carte; în viață e diferit, ne confruntăm cu declanșatori emoționali (en. Triggers) care ne apasă butoanele, ne întâlnim din nou și din nou cu elemente care ne catapultează în trecut, în traume nevindecate încă. De aceea este și expresia atât de adevărată „Viața bate filmul!”, chiar așa și este: în viață ne întalnim cu multe provocări!

 

Și întrebarea mea este: ce vrei tu să îl inveți pe copil? Pentru ce îl pregătești? Pentru viață? Atunci oare nu este oportun să cunoască toate aceste aspecte ale vieții? Nu este firesc să știe că și el va trăi aceste lucruri și va simți toată gama de emoții? Va întâlni colegi la muncă, vecini, prieteni, membri de familie care vor fi provocați de diverse evenimente și vor avea diverse manifestări: de la cele mai neplăcute până la cele mai frumoase; oare nu e nevoie să le cunoaștem pe toate ca să putem să ne raportăm corect și sănătos la tot ce e în jurul nostru? Adică să știm cum să ne bucurăm de viață 😊!

 

Eu cred că toate sunt de folos, doar vorbim de cantitate. Ceea ce am expus mai sus nu încurajează la abuz, Doamne ferește! Categoric, NU!

Dacă vorbim de o stare constantă de furie, agresivitate și orice altceva e nesănătos, atunci e clar că ai nevoie de ajutor și nu de o critică pe care de obicei ți-o aduci singură! Nu, nu de asta ai nevoie! Ești în acest punct pentru că nu mai poți, e prea mult, nu pentru că ești rea sau iresponsabilă sau slabă sau nu ești destul de bună! Ești în această stare pentru că fie ești obosită și epuizată și ai nevoie de ajutor fizic și odihnă, fie ești copleșită emoțional și ai nevoie de ajutor psihoterapeutic!

 

Oricare ar fi motivul pentru care nu mai poți te rog cere ajutor, nu ezita! Dacă amâni și tragi de tine nu va fi mai bine, ci va fi mai grav. Roagă partenerul dacă e disponibil sau o bunică, o prietenă sau angajează pe cineva  care să te poată ajuta la treburile casei sau să stea cu bebelușul să ai puțin timp pentru tine! Da, exact pentru acest lucru: „Să îți permiți să ai timp pentru tine!”.

Mamă dragă, nu e egoism deloc, ci e sănătos! Faci un MARE DAR tuturor celor dragi dacă îți iei timp și te odihnești! Vei avea mai multă putere să gestionezi situațiile zilnice și mai ales pe cele stresante. Nu în zadar ne învață în avion să ne punem masca prima dată noi, adulții, și după aceea să punem masca și copiilor, ca să rămânem conștienți și să îi putem salva. Așa e și în viață, deoarece copiii au nevoie de noi sănătoși ca să poată să își continue viața și să se bucure de ea!

 

Un exemplu și mai evident cu care e posibil ca tu să te confrunți chiar acum: dacă nu mănânci și nu te hidratezi, nu ai lapte în sân pentru copilul tău! Deci care sunt prioritățile? Tu te hrănesti PRIMA ca să ai resurse și să poți apoi hrăni puiuțul tău! Hrana poate fi mâncare efectiv sau odihnă sau hrană sufletească sau orice lucru care ne satisface nevoile.

El nu are trebuință de tine doar acum, un an sau doi, el are nevoie de tine toată viața. Și acest aspect îl cunoști, ești și tu copilul părinților tăi și ți-ai dori ca ei să fie lângă tine mult timp, să stii că sunt bine. Ești foarte pregătită pentru toate, doar amintește-ți din când în când pentru ce vrei tu să pregătești copilul! Pentru viață? Dacă da, atunci arată-i ce e viața și cum se poate raporta la tot ce cuprinde ea😊.

 

Din păcate am intâlnit și mămici care nu au suportul familiei și asta e tare trist. Sunt mămici copleșite de la începutul sarcinii, pot avea o sarcină toxică, apoi se pot confrunta cu depresia postpartum (postnatală) și, ce e cel mai greu și trist, este faptul că membri familiei așteaptă de la ea să se comporte ca și când e cea mai veselă și energică persoană din lume. Să țină casa lună, să spele geamuri, perdele, covoare, să gătească. Ori pentru ea e o luptă fiecare zi, o luptă cu ea și cu toate emoțiile și stările care o copleșesc!

Dacă te numeri printre aceste eroine te rog din suflet, mamă dragă, nu sta singură! Vorbește cu o prietenă, cere ajutor de specialitate. Dacă financiar nu poti susține acest ajutor caută fundații și organizații care susțin mamele, doar te rog nu duce tot greul singură! Nu doar pentru tine, ci și pentru copilul tău, tocmai acum poți să îl înveți că e firesc să ceară ajutor, că e ok sa fie vulnerabil, că e important să accepte ce emoții îl încearcă și să facă ceva sănătos cu ele.

Aceasta este șansa ta să predai o lecție sănătoasă despre viață puiutului tău și titlul acestei lecții este „Cum te ajuți când copleșeala sau chiar depresia bate la ușa ta!”. Depresia nu e un moft, este o realitate grea și e nevoie de ajutor ca să poată fi gestionată! Când te confrunți zilnic cu aceste aspecte nu ești o persoană slabă, ba ești cu adevărat un erou! Nu ești vinovată, nu e nimic în neregulă cu tine, se poate întâmpla oricui să se confrunte cu depresia, important este ce faci atunci când lucrurile te copleșesc? Este esențial să ceri ajutor! Să fii vulnerabil înseamnă să fii asumat și asta înseamnă că ești puternic! Fuga și negarea emoțiilor nu este putere, ci confruntarea, procesarea și eliberarea lor care cere curaj!

 

Cerința societății să fii perfectă, să iubești mult, să fii bucuroasă pentru că ai un copil, să fii soție perfectă, să fii cea mai bună gospodină, să fii orice altceva decât poți fi, nu este despre tine, este despre crezurile false și miturile altor persoane, și asta nu e treaba ta. Treaba ta este să ai grijă de tine, de nevoile tale, ca să poți fi prezentă pentru copilul tău! Iar când nu poți fi prezentă, vezi ce te împiedică, ai grijă de acest aspect al tău și vindecă acest lucru. Tu, relația ta cu partenerul și copilul tău sunt prioritățile tale!

 

Cum să ai grijă de tine?

 

Să îți satisfaci nevoile de bază, în primul rând!

Să mănânci sănătos, să dormi suficiente ore încât să te simți odihnită. Da, da, știu: copilul te va trezi noaptea, dar atunci când el doarme peste zi, nu te apuca de alte treburi casnice, ci încearcă să dormi și tu sau, așa cum am menționat mai sus, cheamă un ajutor și odihnește-te!

 

Să îți creezi un mediu plăcut acasă și să faci lucruri care te relaxează!

Să aprinzi o lumânare parfumată, să pui în funcțiune un purificator de aer cu uleiuri esențiale, să asculți o muzică relaxantă în surdină, sigur să ai casa curată (dacă poți faci tu, dacă nu… cere ajutor!)

Recomand ședințe de masaj, meditație – care îți vor da relaxare, echilibru emoțional și pace sufletească.

 

Să socializezi și să te conectezi emoțional și cu alcineva înafară de bebeluș!

De ce? Pentru că și tu ai nevoie să primești, nu doar să oferi!

Îți recomand să petreci timp cu partenerul tău ca să pastrezi conectarea dintre voi, asta te va ajuta să ai grijă și de relația voastră, care te va ajuta să te simți sprijinită și în echilibru. De fapt, o faci și pentru bebe, deoarece relația voastra și felul în care te conectezi la partener impactează și bebelușul! Puteți face și lucruri în trei, desigur, la plimbare, întâlniri cu prietenii, dar aveți nevoie și să vă bucurați voi doi de timp petrecut împreună, o cină romantică, un film.

E foarte important să ieși cu prietenele tale cu bebe și fără el: doar tu cu fetele, să ai un răgaz, un strop de libertate, tote acestea îți dau energie!

Îți recomand să te întâlnești cu alte mame, să împărtășiți din experiențe, o să poți accepta realitatea mai ușor deoarece și ele se enervează, plâng, cedează,  toate acestea fac parte din realitatea multor mame.

Înscrie-te online în grupuri de suport, grupuri de mămici, grupuri în care să poți să fii susținută și să susții la rândul tău pentru a facilita parcurgerea acestei etape din viața ta și a bebelușului în cea mai bună formă!

 

 Ai grijă și de psihicul tău!

Perioada aceasta uneori poate fi chiar provocatoare. În cazul în care te confrunți cu situații dificile îți recomand cu toată dragostea să apelezi la ajutor de specialitate! Vindecând trecutul tău și închizând din rănile emoționale transgeneraționale, te echilibrezi pe tine și îți crești capacitatea de a te dărui în mod sănătos creșterii copilului tău, crești liniștea ta sufletească și echilibrul tău emoțional și mai ales eliberezi urmașii tăi de rănile transgeneraționale.

După cum ai văzut orice ai face pentru tine prima dată, îl ajuți de fapt pe el!

 

Schimbă vibrația,  crește energia!

Dacă ai o energie joasă și nu te simți bine, sunt câteva tehnici și pentru acest lucru.

  • Prima, pe care o recomand cu căldură pentru că mi-a fost de un mare ajutor, este recunoștința/aprecierea! Fă-ți ceaiul preferat și așează-te într-un loc plăcut și frumos, chiar dacă doar pentru 10-15 minute! Ia o bucată de hârtie și un pix și scrie cât mai multe lucruri pentru care ești recunoscătoare/ce apreciezi/ ce îți place/ ce îți face bine.
  • Cântă și dansează prin casă, te va energiza! Sau ascultă muzica ta preferată.
  • Fă câteva exerciții fizice însoțite de respirații adânci! Implementează sport zilnic măcar 20-30 minute.
  • Să ai o dietă sănătoasă, în care să vă asigurați că aveți vitaminele și mineralele necesare zilnic și bine înțeles să vă asigurați de hidratarea corpului.
  • Reprioritizează activitățile și renunță să faci azi ce nu este important și nici urgent.
  • Râzi cu o prietenă sau la o comedie.
  • Fă o scurtă plimbare!

Și un mic sfat: ține cont de bioritmul corpului tău, nouă tututror ne fluctuează nivelul de energie pe parcursul zilei!

 

O rutină sănătoasă zilnic!

  1. Primul moment în care te trezești:

1.1. Mulțumește pentru minim 5 lucruri (ex.: ești în viață, ai o nouă zi, o nouă șansă, ai o familie, ai un copil, sunteți sănătoși…). Și fă o rugăciune către Dumnezeu!

1.2. Binecuvântează ziua care începe și pe toți cei dragi ție! Binecuvântează oamenii cu care o să interacționezi azi!

1.3 Fă câteva exerciții de înviorare și energizare,  apoi dușul și ziua a început în cea mai înaltă formă. 😊

  1. Al doilea moment în care poți să stai puțin cu tine: observă cum te simți, ce gândești, ce stare ai azi?
  2. Al treilea lucru: alege conștient să răspunzi dintr-un loc de pace, iubire și să cultivi toată ziua acest lucru pozitiv prin atitudinea pe care o ai și cuvintele folosite.
  3. Repetă afirmațiile zilei: Eu sunt pace, eu sunt iubire.
  4. Activități care te ajută să ai grijă de tine: o mica pauză și o ceașcă de ceai, ascultă un podcast, exerciții fizice, alergat, citit o carte despre ce te pasionează, un smoothie, o baie fierbinte cu sare aromată, lumânare parfumată, dedică puțin timp pentru hobby-ul tău.
  5. Seara:

6.1. Scrie ce a mers bine azi, fii recunoscătoare pentru tot!

6.2. Ce ai învățat azi?

6.3. Ce conștientizări ai făcut?

6.4 Pentru ce ești recunoscătoare chiar acum la culcare

6.5. Ce plănuiești să faci maine? Fă o listă realistă 😊, în care să fie incluse și câteva pauze mici pentru tine!

 

Și, dacă nu reușești să faci nimic din toate acestea, fă doar un singur lucru: fii bună și înțelegătoare cu tine, fii de partea ta!

Acceptă că așa este azi și mâine pornește de la zero cu bateriile pline! 😊

 

Cu iubire, Simona Mihalik

Psihoterapeut