Mândria de mamă

Înainte de a avea copil, mă tot miram de părinții care își puneau copiii să le arate celorlalți ce știu. Am scris despre asta, aici: Eu, niciodată, nu îi voi cere copilului să facă demonstrații gratuite.

Abia după ce am început să mă bucur cu adevărat de copilul meu, am înțeles ce înseamnă Mândria de mamă.


Deci, ce cred eu că e Mândria de mamă?

Păi, sentimentul că ai cel mai frumos, cel mai deștept, cel mai minunat, CEL MAI CEL copil din lume.

Este atunci când îi observi zâbetul ștrengar.

Sau când te uiți cum doarme și e senin în visele lui.

Sau când ia cu lingurița mâncare, pentru prima dată.

Sau când își duce, prima dată, pampersul la gunoi.

Sau când spui soțului că ar trebui dat cu aspiratorul și copilul se duce și își ia tacticos măturica lui și fărașul. Apoi, începe să măture peste tot, inclusiv pe tine.


Pentru mine, a fost clar că sunt – iremediabil – capturată de această mândrie, când a făcut prima dată la oliță. Până atunci, nefolosită fiind, o ținusem prim cameră și îi povestisem despre rolul ei.

Eh, dar după ce a făcut la oliță și a ridicat olița să o ducă la baie, ce am făcut eu mai întâi? Credeți că l-am ajutat, să mă asigur că nu varsă prin casă?

Nu, normal că nu.

Am făcut o poză, să o arăt și bunicilor.

Și vă spun, sincer, mă simțeam de parcă eram tatăl Simonei Halep, când a ajuns aceasta numărul 1 Mondial.


Această mândrie se poate manifesta diferit. Pentru unele mame, e suficient să îl vadă pe copil și să spună: “E copilul MEU!”. Altele, se bucură nespus de realizări, de la făcut la oliță la performanțe școlare sau profesionale… Pentru fiecare mamă, copilul ei, chiar este CEL MAI CEL. Cred că e perfect normal și e exact ce ar trebui să fie.


Maica Domnului și Broasca

Era și o povestioară, când eram eu mică, pe care mama ne-o spunea:

„Într-o zi, Maica Domnului a uitat să pună pachet Fiului Ei. Și, văzând broasca ce trecea către școală și știind că fiul broaștei e în aceeași clasă cu Iisus Hristos, o roagă pe broască să ia pachetul și să îl dea celui mai frumos copil din clasă.

Broasca, ajunsă la clasă, se uită cu atenție împrejur și, după ce analiză, îi dădu pachetul copilului ei, broscoiul.

Maica Domnului, văzând asta, nu doar că nu se supără, dar se și amuză pe seama aceasta, realizând că, pentru fiecare mamă, copilul ei este cel mai frumos.”

Photo by Sharon McCutcheon from Pexels