Mame care inspiră alte mame – Oana Burza

Ne-am cunoscut online și, deși nu ne-am văzut în realitate, când vorbesc cu Oana, parcă o știu de ani buni. E naturală și deschisă, și îmi vine ușor să povestesc cu ea.

Deține, alături de soțul ei, FilmEvents by Burza, și creează filme pline de viață și emoție, care îți taie răsuflarea. Mie, cu siguranță, pentru că se simte pasiunea pusă în fiecare filmare. și munca din spatele fiecărui cadru.

Oana este și coordonatoarea MIB International Networking Timișoara, comunitatea femeilor antreprenor, mămici/sau nu, care se susțin reciproc, își promovează afacerile și învață de la diverși specialiști în domenii de interes. Acolo a avut loc primul meu live, în care am povestit despre ce înseamă pentru mine proiectul La pas prin Mămicie.


1. Ce a însemnat pentru tine să devii mamă? Ce trăiri, cum te-ai adaptat la noul rol?

Mamă devii, cu fiecare zi, tot mai mult. Nu le știi pe toate din prima zi, nici măcar ce sentimente te vor încerca de-a lungul vieții, ca mamă.

Nu m-am trezit într-o dimineață “mamă”, a fost o transformare, o însușire , o nouă etapă pe care am îmbrățișat-o și pe care o trăiesc în fiecare zi cu alte nuanțe, unele mai intense, altele mai detașate, mai înțelepte, cu mai multă răbdare și cumpătare.

M-am adaptat din mers aș spune, am învățat în fiecare zi și mi-am ascultat inima pentru fiecare decizie pe care am luat-o.


2. Spune-mi o experiența frumoasă că mama(sau mai multe, care consideri că merită menționate)

Momentele intime cu bebelușul sunt cele mai prețioase, cele în care tu eșți universul lui și nimic altceva nu mai contează decât liniștea și pacea dintre voi. Dragostea necondiționată, privirea și atingerea lui îți dau aripi. Cred totuși că cea mai profundă și frumoasă experiență pe care o poți avea că mama este atunci când alăptezi, legătura dintre voi e mirifică și e doar atunci.


3. Dacă̆ te gândeșți la un moment greu/provocator, care ar fi? (Pot fi mai multe)

Îmi aduc aminte de oboseală, de faptul că nu aveam timp să mă îngrijesc în tihna, abia apucăm să mă spăl, să mănânc, să mă îmbrac, toate pe fugă…. Nu știu de ce a fost atâta grabă și panică, acum îmi dau seama că puteam fi mult mai liniștită, mai calmă, dar asta e acum, nu atunci.


4. Regrete ai?

Nici unul semnificativ. Am născut natural, așa cum mi-am dorit, am alăptat o perioada destul de lungă, acum mă gândesc că putea fi mult mai lungă dar dorința de a revenii la viață “normală”, poate presiunea și mentalitatea societății care te îndeamnă să-ți calculezi viața și etapele prin care treci conform unor așteptări, sau statistici, să reintri în sistem, în standard, totul cât mai repde, cu cât mai puțin efort și efect maxim.


5. Ce i-ai spune mamei Oana, la început de drum prin Mă̆micie?

I-aș spune să-și asculte mai mult inima, mame știm să fim de când e omul pe pământ, nu e o știință.

I-aș spune că nu e panică dacă bebelușul stă singur câteva momente, nu e panică dacă scanceste de câteva ori, ăla nu e plâns, ci doar vrea să fie auzit, văzut. Că nu le poți știi, controla sau rezolva pe toate, dar poți să-I oferi în continuare dragostea ta în orice moment, ăla nu e răsfăț și niciodată nu e prea mult sau nu strică. A

u și bebelușii zile mai bune, altele mai puțin bune. Chiar zilele trecute mi-a dat mie o măsea de minte și aproape o săptămâna am simțit-o, 2 zile chiar a fost dureros și m-am tot gândit la bebelușii cărora le dau dințișorii cât de dureros trebuie să fie pentru ei.

Nu e ușor să fii la început de mămicie, dar trece repede și e foarte frumos! ❤