La ce terapeut să merg?

Am auzit de multe ori întrebarea: La ce terapeut să merg? Ce tip de terapie mi se potrivește?
Răspunsul e clar, dar nu e simplu: nu știi dinainte.

Eu consider că nu e suficient să mergi doar pe baza unor recomandări. Da, ceri referințe, dar trebuie să te documentezi și să … testezi.  E important să cauți până când când găsești terapeutul și terapia potrivită. Unii au noroc și găsesc din prima. Alții caută și întâlnesc zeci de terapii și terapeuți până când găsesc ceea ce au nevoie, cum a fost cazul meu.

De ce cred eu că nu este chiar atât de simplu?

În momentul actual există foarte multe tipuri de terapie și fiecare persoană trebuie să găsească terapia cu care rezonează cel mai bine.
Unele pot face parte din categoria psihoterapiei, dar mai există și altfel de terapii care nu sunt încă recunoscute oficial la noi în țară.

 

Pentru cei interesați de tipurile de psihoterapie, există articole bune aici: Cele mai cunoscute tipuri de psihoterapie, aici: Tipuri de psihoterapie și aici: Tipuri de psihoterapie.
Recomand să le citiți și să vedeți care pare mai aproape de ceea ce vă doriți.

Din experiența mea cu tot felul de terapeuți am ajuns la concluzia că nu titlul face diferența. Am întâlnit și terapeuți în terapii alternative neacreditate încă în România, dar și psihoterapeuți acreditați care credeau că sunt Dumnezeu sau cărora le lipsea empatia. Așa cum am găsit în ambele categorii profesioniști care se lasă ghidați de inima lor, care înțeleg rolul pe care îl au și care pot fi de un real sprijin.

Și am înțeles că și unii, și ceilalți sunt oameni și pot greși. Și unii, și ceilalți au nevoie de empatie, de lucru cu ei înșiși și de înțelepciune.

La mine terapia vorbită (terapia psihologică clasică) a funcționat doar până la un punct. Apoi, am simțit că am nevoie de mai mult. Așa că am căutat până când am găsit o abordare integrată minte – corp – spirit.

 

Ce sfaturi am?

Am căutat multă vreme până când am găsit ce funcționează pentru mine. De aceea, singurul sfat pe care îl am este de a căuta până când veți găsi. Nu cred că există scurtături în această direcție.

Cred că e important ca persoana care este în căutarea unui terapeut și a unei terapii să ia în considerare ce anume dorește să exploreze, pe ce este specializat terapeutul și modul în care rezonează cu acesta. Oricât de bun ar fi terapeutul, dacă nu se creează relația de încredere, de siguranță cu acesta, e posibil ca terapia să nu aibă rezultate.

Pentru mine cea mai bună terapie a fost cea în care am fost văzută, acceptată și sprijinită așa cum aveam eu nevoie. Cu o persoană deschisă să se vindece și ea, care își recunoaște dechis aspectele pe care mai are de lucrat.

Eu cred că oamenii se pot vindeca atunci când în relația terapeutică există acceptare și autenticitate. 

Dacă e posibil, cred că ideal este să se îmbine psihoterapie cu un tip de terapie alternativă. Și îmi doresc ca oamenii să afle despre terapiile alternative. Mentionez doar câteva: terapia asistată de animale ( cai, câini, delfini, etc), terapia prin artă: muzică, dans, pictură, sculptură, terapia prin jocul cu nisip, terapia prin joacă, terapia cu îngeri, terapia prin citiri intuitive. 

Dar sunt mult mai multe și merită investigat acest aspect.

Așa că atunci când o persoană mă întreabă: La ce terapeut să merg?, îi ofer referințe și o încurajez să se documenteze.

Revin cu un articol cu ceea ce am testat eu.

 

Photo by cottonbro: https://www.pexels.com/photo/person-in-black-pants-and-black-shoes-sitting-on-brown-wooden-chair-4101143/