Încrederea este strâns legată de felul în care răspunzi la cererile de apropiere


 

În timpul micilor interacțiuni de zi cu zi, în cuplurile fericite, partenerii îșifac reciproc cereri de apropiere, sprijin și afecțiune și răspund pozitiv la cereri de aproximativ douăzeci de ori mai mult decât cuplurile aflate îndificultate. Într-un studiu asupra cuplurilor proaspăt căsătorite, parteneriicare încă era împreună la șase ani după nuntă  au răspuns pozitiv la cereriîn 86% din timp. Partenerii  care au divorțat șase ani mai târziu, însă, au răspuns pozitiv la cereri doar în 33% din timp.

De fiecare dată când răspunzi pozitiv la cererea de apropiere sau afecțiunea  partenerului tău efectuezi o depunere încontul bancar emoțional”. Adaugi valoare contului atunci când creezi și construiești momentepozitive între tine și partenerul tău. Aceste mici momente se adună, amintindu-vă de sentimentele pe care le aveți unul față de celălalt și de angajamentul vostru de a sprijini reciproc, trecând prin toateexperiențele vieții.

Atunci când stresul cotidian, te face pierzi controlul, investiția în contulbancar emoțional diminuează drastic probabilitatea ca starea ta atingăpunctul culminant și provoci o ceartă. Ținând cont de importanța de a face cereri de conexiune emoțională partenerului tău și de a răspundepozitiv la acestea, puteți crește încrederea și stabilitatea în relația voastră.

Atunci când răspunzi pozitiv la cererile partenerului tău, te apropii de el, ești atent, conștient și receptiv la interacțiunile mici pe care le aveți. Cândfacem cereri pentru atenția, afecțiunea sau sprijinul partenerului nostru, felul în care el răspunde  este esențial. În funcție de răspunsul pe care obișnuim -l primim (acceptare sau respingere a cererilor noastre), sentimentele noastre față de partenerul se schimbă și sunt un factor determinant al succesului sau eșecului relației!

Ce auzi sau înțelegi de la partenerul care răspunde pozitiv la cererea ta?

Sunt interesat de tine.

Te aud.

Te înțeleg (sau aș vrea).

Sunt de partea ta.

vrea te ajut .

vrea fiu cu tine.

Te accept (chiar dacă nu accept tot comportamentul tău).

 

Încearcă să răspunzi astăzi la cererea  partenerului  într-un mod nou și unic. Acest lucru poate însemna că renunți la telefon sau la a scrie un email pentru serviciu și să îl asculți cu atenție. Poate înseamnă să faci tot posibilul să fii deschis la ceea ce spune și să fii de partea lui/ei. Poate însemna că pur și simplu admiți în sinea ta că, să-l asculți este o prioritate pentru tine.

 

De asemenea, nu uita când partenerul  se apropie, la cererea ta, recompensează-l pentru asta spunând „mulțumesc”.

 

articol scris de Cristina Neagu – Consilier relații

Este pasionată ajute oamenii sa aibă relații funcționale, fericite și durabile. Munca ei este rezultatul atât al unei experiente personale, cât si rezultatul unei educatii si practicării continue in domeniul relațiilor, dezvoltării personale și spirituale.