Grădinița – tips & tricks

Am mai scris despre subiectul grădiniță, despre ce criterii am avut pentru alegerea grădiniței și despre acomodare.

Și m-am gândit, de curând, să vă povestesc ce am mai făcut eu și cred că funcționează bine, la noi.


Pupici la purtător

Nu mai știu unde am auzit despre acest joc, dar la noi funționează de minune.

Dimineața, înainte de a coborî din mașină, îl umplu de pupici. Nu direct pe el, neapărat, ci îi bag în buzunare, în șosetuțe, sub șepcuță, în pantofi, sub tricou, etc… Îi spun ca, atunci când îi e dor de mine, să scoată câte un pupic.

La început nu era entuziasmat, dar acum, își așteaptă cuminte pupicii și chiar îmi arată locul unde am uitat să îi pun câte unul. Sunt zile în care nu are nevoie de pupicii mei și coboară direct din mașină. Dar și zile când acest joc este asul din mânecă 🙂


Sinceritatea

Pe acest subiect voi mai reveni… dar, legat de grădiniță, când sunt dimineți grele și nu vrea să pornească de acasă, sunt sinceră cu el.

Radu, știu că ai vrea să stăm împreună, dar mami și tati au de lucru toată ziua. Suntem ocupați să muncim și, dacă rămâi acasă, nu ai cu cine să te joci. La grădi sunt toți copiii, și doamnele educatoare, gata de joacă. „

Eu cred în puterea copiilor de a înțelege ce le spunem. De multe ori, mai degrabă simt, decât înțeleg.

Funcționează și această metodă, aproape de fiecare dată.


Opțiunile

Pentru că o urmăresc de multă vreme pe Prințesa urbană, am reușit să învăț câte un truc de la ea. A povestit frumos despre nevoia copilului de control aici.

Astfel, am adaptat la situația noastră. Dacă zice că nu vrea la grădiniță, îi dau opțiuni: „Vrei să te ducă tati la grădi sau mami?”.

De cele mai multe ori, vrea să îl ducem amândoi, așa că, atunci când îi spunem că mergem amândoi, este foarte bucuros și uită că nu voia să meargă.


Programul

Acest truc îl aplic atunci când ajungem în fața grădiniței și nu vrea jos din mașină. Atunci, încep să îi spun programul.

Mai întâi micul dejun, apoi joacă, apoi gustare, apoi joacă, și tot așa. Până ajungem la momentul în care vine mami după el… Și îl întreb: „Deci, la ora X vine mami după tine?” Și el răspunde, bucuros: „Daaaa!”

Deja e pregătit să coboare din mașină…


Bonus

Acest bonus este „furat” de la soțul meu: el i-a vorbit cu entuziasm, mereu, când îl lua de la grădi. Despre ce a făcut acolo și că va mai veni și a doua zi să facă lucrurile respective. A ajutat mult și faptul că era o pisicuță acolo și copilului îi plac pisicile.

Pe măsură ce mai experimentăm, revin cu informații.