Grădinița – provocare pentru întreaga familie(1)

Fiecare etapă din viața copilului, este resimțită, de cele mai multe ori, de toată familia. Și, este normal să fie așa, dacă membrii familiei sunt uniți și prezenți unii pentru ceilalți.

Pentru noi, o astfel de provocare, a fost începerea grădiniței. Am mai vorbit despre subiectul creșă / grădiniță, numesc la modul general grădiniță, chiar dacă e vorba de un copil sub 3 ani.


Alegerea grădiniței

Am citit mult pe subiect(pentru cititorii mei mai vechi, asta deja nu mai este o surpriză) și ne-am pregătit cum am știut noi mai bine. Dar a fost greu. Poate și pentru că a intervenit pandemia și apoi a trebuit să o luăm de la capăt.

Pentru alegerea grădiniței, am avut câteva criterii și am vizitat foarte multe până să alegem una. Inițial, acestea erau:

  • siguranța copiilor(atenție la detalii – scări, garduri, etc)
  • educație cu blândețe, respect pentru copil
  • meniu sănătos
  • apropiere de casă
  • curte mare, iar copiii să stea mult afară
  • să aibă camere de filmat
  • să accepte acomodare treptată, cu părintele
  • să nu aibă foarte multe activități
  • să accepte copiii cu pampers
  • să încurajeze alăptarea prelungită

Nu am găsit exact ceea ce căutam, din păcate. Am ales-o, în schimb, pe cea care îndeplinea cele mai multe criterii. Aici, m-a ajutat să mă împac cu decizia și articolul Grădinița perfectă nu există.


Căutarea am început-o devreme, cu mai bine de 6 luni înainte de a-l duce, pentru că știam că grădinițele bune sunt ocupate primele(și noi am fost pe lista de așteptare până să avem confirmarea că va fi primit acolo). Aș preciza aici că, dacă ar fi să o iau de la capăt, două criterii ar fi să văd cum se desfășoară o zi obișnuită și să cunosc educatoarea, să văd exact cine se ocupă de copii.

De ajutor a fost și feedback-ul de la cunoștințe, legat de grădiniță. Faptul că mai erau copii ai cunoscuților acolo, m-a ajutat în luarea deciziei.

Totuși, ce am mai înțeles pe parcursul căutărilor noastre este că părerile sunt tare subiective. Și, faptul că o grădiniță este lăudată și căutată, nu înseamnă că se și potrivește. Am văzut pe Fun Parenting, foarte frumos explicat cum grădinița de stat a fost mai potrivită decât cea privată


Așa că, dacă vă pregătiți pentru alegerea grădiniței, puneți pe hârtie toate criteriile, vedeți ce este obligatoriu și ce este ‘de preferat’ și porniți în căutare.

Eu consider că alegerea grădiniței este cu atât mai importantă cu cât copilul este mai mic. Totul se schimbă pentru el și acolo își va petrece o mare parte din zi. Acolo se conturează pentru el ce înseamnă să nu fie lângă părinți.

Îmi place să fac comparația cu un nou loc de muncă sau un nou oraș unde suntem nevoiți să mergem. Nu unde vrem să megem să vizităm, ci unde trebuie. (deși nu ar trebui, pentru că la copil se resimte mult mai puternic schimbarea)

Cum ne-ar plăcea să fie? Ce ne-ar plăcea să găsim acolo? Ce ar ajuta ca totul să fie mai ușor?


Despre acomodare și ce a ajutat la noi, vă povestesc săptămâna viitoare.

Foto: pexels.com