Eu, niciodată, nu voi…

Pentru că sunt o perfecționistă, presiunea pe care o pun asupra mea și a celor din jur este, de multe ori, covârșitoare. E un alt aspect la care lucrez. Dar mi s-a întâmplat să fac afirmații de genul:

Eu, niciodată, nu voi… Acum, serios, de câte ori nu spunem asta? De câte ori nu ne considerăm mai buni decât ceilalți?

Nu știu voi, dar eu, încă dinainte de a rămâne însărcinată, știam clar cum îmi voi crește copilul. Mâncare sănătoasă, educație cu blândețe, Rear-facing prelungit – fără discuții. Orice consideram ca fiind greșeală a unei mămici, o sancționam imediat în minte și o puneam la zid. Îmi place sa cred ca eram neștiutoare, deoarece nu aveam copii.

Făcând parte din mai multe comunități online, am observat că e un obicei uzual ca mămicile să critice dur alte mămici. Le critică atunci când încalcă principiile pe care acestea le consideră ca fiind corecte.

Eu consider că există trei laturi ale acestei situații:

  • Prima, mămicile care judecă nu au trecut prin situația despre care comentează
  • Cea de-a doua: au trecut prin situație, dar – după cum știm toate – uitarea și-a spus cuvântul și au uitat complet.
  • Cea de-a treia situație: pur și simplu, simt nevoie de a răni pe altcineva pentru a se simți ele mai bune(și nu fac asta conștient și cu răutate)

Și, la modul general, am observat stilul acesta: dacă eu nu stiu/nu am experimentat un anumit lucru, el nu există. Cred că aici intervine, sau ar trebui sa intervină, empatia.

Acum mi se pare nedreaptă critica la adresa mamelor confuze, care cer ajutor. Ce s-a întâmplat între timp?

Păi…Viața! Asta s-a întâmplat.

A venit și a zis: Hahaha, ia uite ce lecții am pentru tine!

Și, pentru a mă asigura că nu voi uita lecțiile învățate – ca să nu critic peste 5-6 ani proaspetele mămici, am decis să las mărturii cu Hashtag-ul #euniciodata.

Așadar, voi posta săptămânal câte o mică istorisire despre lucrurile pe care credeam că eu nu le voi face niciodată ca mamă.

Despre cele 4 lecții învățate din depresia postpartum, am scris în materialul gratuit pe care îl poți primi după confirmarea înscrierii la Newsletter dând click aici.