Doula este un cuvânt de origine greacă și se referă la acea femeie care îngrijește o altă femeie. Pe scurt, rolul Doulelor este de a sprijini emoțional, informațional sau fizic, femeia (însărcinată, care naște sau proaspăta mamă).
În România există, în acest moment, Doula la naștere și Doula postpartum, dar – la nivel mondial – există și Doula Antepartum.
De ce Doula?
Importanța unei Doula a crescut în ultima vreme, deoarece nevoia de a avea sprijin este tot mai mare. Și nu pentru că înainte nu era această nevoie. Dar, mai demult se spunea că este nevoie de un sat să crești un copil. În societatea actuală, satul nu mai este aproape de noua mamă.
Sau, dacă sunt persoane apropiate, nu știu sau nu pot să ofere ajutorul de care are nevoie proaspăta mamă.
Se întâmplă, deseori, ca toată lumea să fie dornică să ajute, mai ales cu sfaturi despre cum anume trebuie făcute lucrurile. Totuși, acest val de sfaturi, creează anxietate tinerei mame.
De aceea, Doula este cea care va împuternici mama, deoarece are încredere în abilitățile ei de a se adapta noului rol.
Fie că vorbim la nivel psihologic, emoțional, fizic sau organizatoric, Doula este acolo pentru mamă, în principiu, dar poate oferi sprijin și tatălui în devenire.
Doula nu are competențe medicale, deci nu se va implica în această latură: nici să ofere sprijin, nici să influențeze deciziile familiei. Asta nu înseamnă că nu poate deține noțiuni medicale fundamentale.
Ce poate oferi concret o Doula la naștere, găsiți pe Naște natural. E o explicație frumoasă despre cum ajută Doula la naștere, și despre beneficiile de a o avea alături.
Despre ce oferă o Doula Postpartum, găsiți pe pagina oficială a Doula România.
Despre serviciile oferite de mine, ca Doula Postpartum, aflați mai multe aici.
Dacă aveți întrebări și considerați că pot fi de ajutor, nu ezitați să îmi scrieți.