Am lăsat timpul să treacă fără să dau detalii legate de evenimentul de Sănătate Mintală Maternă din acest an. Mi-a fost atât de greu și am întâmpinat atât de multe obstacole încât m-am bucurat că s-a încheiat și nu am vrut să mă mai întorc acolo nici cu gândul.
A fost multă muncă depusă, au fost multe ore de pregătire, mult stres, iar din păcate rezultatele au fost foarte slabe și din cauza algortimului(nu zic de pe ce rețea socială). Nu e vorba doar despre faptul că și în acest an am avut pierderi financiare, ci despre faptul că am ajuns la mult mai puține mame ca anii trecuți. Poate a fost și perioada – după Paște, poate și faptul că sunt multe, multe evenimente și ne copleșesc. Poate doar faptul că „mama” încă nu este o prioritate în societatea noastră.
Deși ar trebui. Toate studiile ne spun că suntem din ce în ce mai deprimați, mai nefericiți și mai singuri…
Spre deosebire de anul trecut, în acest an am decis să facem conferința contra cost. Și, Doamne, ce a stârnit acest lucru… Dar nu voi povesti despre toate ideile pe care le-au avut oamenii despre acest lucru și tot valul de hate pe care l-am primit, ci despre ideea mea și de ce am vrut acest lucru.
Mi-am dorit ca femeile-mame să își asume această grijă de sine – timp pentru ele, socializare, informații valoroase și bucuria de a fi între femei ca ele. Din păcate, nu a fost așa.
Pentru că, dacă atunci când a fost un eveniment despre „Cum să fii o mamă mai bună PENTRU COPIL”, s-au grupat mamele și au plătit de 2 ori și-un pic mai mult decât prețul pe care noi l-am stabilit pentru conferința dedicată lor. La conferință au stat pe gânduri dacă să plătească un cost similar cu o ieșire în oraș. O ieșire cu o băutură de fiecare, dacă e o familie de 4 persoane…. Nu și cu mâncare, aia deja depășește cu mult costul pe care noi l-am setat pentru conferință.
La început am luat-o personal și m-am necăjit. Acum cred că este doar nivelul la care ne prețuim pe noi și avem grijă de noi ca femei.
Dacă e să privim în urmă, nu avem prea multe experiențe care să ne arate că femeile au grijă de ele întâi. Femeia este obișnuită să aibă grijă de toti și de ea, la final. Dacă are… Și ce mi se pare și mai trist este că ne judecăm unele pe altele când facem acest lucru….
Și dacă am putea motiva că la conferință erau implicate costuri ( deși, repet, costul a fost mic în comparație cu alte cheltuieli pe care mamele le fac zi de zi), și la atelierele gratuite au fost puține participante sau chiar au fost anulate unele dintre ele. Am planificat ateliere de mișcare, ateliere de creație, ateliere utile pentru carieră, ateliere de grijă de sine, cercuri de femei …
Momentan, stau cu ceea ce s-a întâmplat și voi mai lăsa o lună să se așeze tot ce a fost. Apoi, în luna iulie, vom face o analiză și vom lua o decizie: dacă vom mai continua cu acest eveniment pe viitor sau nu și dacă da, sub ce formă.
Scriu aceste rânduri cu mult regret, poate de asta nici nu am scris până acum. Pentru că știu câtă nevoie este de astfel de inițiative, pentru că știu cât de multe beneficii aduc mamelor astfel de întâlniri…
Deși am spus că nu voi vorbi despre ideile „crețe”, poate totuși una dintre ele merită menționată – „De ce am făcut acest eveniment? Ca să fiu speaker eu la conferință?”
Aceasta m-a atins cel mai tare, pentru că eu nici măcar nu am vrut să vorbesc, dar m-am lăsat convinsă de Elena, nașa mea, pentru că așa ar fi potrivit, să ofer și eu ceva din tot ceea ce am învățat până acum.
Deci nu, nu acesta este motivul pentru care organizez evenimentul. Ci faptul că nu există zi în care să nu vorbesc cu câte o mamă care să nu fie copleșită, epuizată, demoralizată și care are nevoie de susținere.
Și pentru că, în mintea mea, mamele vor vedea că există un spațiu unde pot veni pentru ELE, nu pentru copii, nu pentru soț, nu pentru muncă. Ci pentru că vor înțelege la un moment dat că dacă ele nu se prețuiesc, nu le prețuiește nimeni.
Că dacă își doresc iubire și grijă de sine pentru copiii lor, trebuie să le arate cum se face.
Dar probabil vor mai trece câteva anotimpuri până când se va schimba ceva în mentalitatea noastră legată de acest subiect.
Și, dacă tot am dat din casă, aș putea spune că m-au mai dezamăgit lucruri, cum ar fi și faptul că totul se plătește: promovare, sală, catering, tot.
Despre cum mulți influenceri susțin mamele în Social Media, dar când este vorba despre a face ceva concret pe acest subiect, dau înapoi.
Despre cum noi, femeile, chiar dacă găsim acest proiect valoros, nu îndrăznim să dăm Share, să vorbim despre el, să invităm prietenele de teama de a nu fi judecate. Despre cum prietenia se măsoară în orice altceva decât susținere.
Da, e multă frustrare și m-am gândit bine dacă să scriu despre asta. Și scriu pentru că în Social Media a părut totul grozav, a părut că totul a mers ca uns. Și nu vreau să se creadă asta. Pentru ca atunci când cineva începe un astfel de proiect, făcut din suflet, să știe că nu toți fac asta, ci pentru mulți e doar business și atunci când cere sprijin cuiva, să fie pregătit să răspundă la întrebarea: mie ce îmi iese?
Ei, uneori ies lucruri care nu se pot cuantifica așa ușor. Mie mi-a adus bucurie, noi prietenii și noi relații, informații de la specialiștii care s-au implicat și nu în ultimul rând niște lecții valoroase.