Am decis să scriu despre Constelații familiale deoarece este un subiect important pentru mine. Și pentru că e personal, voi vorbi despre Constelații Familiale mai mult din perspectiva mea. Pentru mai multe informații teoretice, recomand câteva cărți și videoclipuri la finalul articolului.
Constelațiile familiale reprezintă pentru mine mai mult decât o tehnică terapeutică; constituie un model pentru a naviga prin viață. Această metodă nu poate fi învățată doar din cărți și teorie, ci trebuie să fie trăită și experimentată. Abia când o integrăm în viața noastră, putem să o înțelegem cu adevărat. Am fost client la diverse tipuri de terapii în trecut, dar schimbările pe care le-am observat în urma Constelațiilor nu au fost egale cu nicio altă terapie pe care am încercat-o până acum.
Bert Hellinger și principiile metodei
Fondatorul metodei a perfecționat-o de-a lungul vieții și deja există mai multe curente care păstrează o parte din bazele pe care le-a pus el.
Bert Hellinger a dezvoltat o abordare unică și profundă în domeniul constelațiilor familiale și al muncii sistemice. Acesta a conturat mai multe principii care stau la baza acestei abordări terapeutice și de dezvoltare personală.
- Ordinea:Acest principiu spune că în orice sistem (cum ar fi familia), fiecare membru are un loc și un rol specific. Este important să recunoaștem și să respectăm această ordine pentru a menține echilibrul și armonia în sistem. Nerespectarea ordinii poate duce la disfuncții și dificultăți în familie sau în alte tipuri de sisteme (organizațional, educațional, ș.a.).
- Apartenența:Fiecare membru al unui sistem are dreptul de a aparține acelui sistem. Acest principiu sugerează că excluderea sau respingerea unui membru din sistem poate duce la dezechilibre și la apariția de probleme în relațiile din sistem. Pentru a restabili echilibrul, este important să recunoaștem și să onorăm apartenența fiecărui individ.
- Echilibrul între a da și a primi:Acest principiu subliniază importanța echilibrului în relațiile din sistem. Într-o familie sau într-un alt sistem, ar trebui să existe un echilibru între cât dă și cât primește. Atunci când acest echilibru este perturbat, pot apărea conflicte și probleme. Munca sistemică vizează restabilirea acestui echilibru.
Acestea trei de mai sus sunt cunoscute ca și Ordinele Iubirii, conform lui Bert Hellinger.
- Înțelegere și Respect:Înțelegerea și respectul față de fiecare membru al sistemului sunt cruciale. Prin explorarea și înțelegerea dinamicilor, putem ajunge la o mai mare înțelegere a problemelor și a relațiilor din sistem. Acest lucru poate duce la vindecare și la soluționarea problemelor.
- Responsabilitatea și Liberul Arbitru:Munca sistemică pune un accent deosebit pe asumarea responsabilității pentru propriile acțiuni și alegeri. Fiecare individ are liberul arbitru și poate face alegeri conștiente pentru a-și îmbunătăți viața și relațiile. Cu toate acestea, înțelegerea influențelor sistemice poate ajuta la luarea unor decizii mai informate.
- Conexiunile Invizibile:Munca sistemică consideră că există conexiuni și influențe invizibile între membrii familiei sau ai altor sisteme. Aceste conexiuni pot include secrete de familie, traume nerezolvate și legături emoționale puternice. Identificarea și aducerea acestor legături la suprafață poate contribui la eliberarea de blocaje și la vindecare.
În prezent mă formez ca și facilitator sub îndrumarea lui Dragoș Riti, un om pe care îl respect și îl admir. Această metodă nu este o metodă ușoară și Dragoș ne spune mereu: nu merge cu clientul acolo unde tu nu ai fost.
În niciun curs, în nicio carte nu am întâlnit atât de multă responsabilitate și accent pus pe etica profesională așa cum ne prezintă Dragoș.
Cine vorbește despre Constelatii, dar nu a participat la un workshop vorbește cum aș vorbi eu despre o tactică de Scrimă: am auzit că există acest sport, am văzut la TV, dar nu știu mai multe.
Da, dacă facilitatorul este nepregătit, posibil să nu se descurce cu ceea ce iese la suprafață. În același timp, mai cred și că nimic nu e întâmplător și că niciun terapeut nu poate fi perfect.
Și când spun asta mă gândesc la psihoterapeuții cu care am lucrat eu și de la care nu am simțit empatie, ba chiar mai mult – am primit acuzații.
Deci, da. Dacă vrem să căutăm ce nu funcționează putem găsi în toate terapiile; dacă îi căutăm pe cei care lucrează fără etică profesională, îi vom găsi. În toate terapiile, nu doar în Constelații.
Revenind la ceea ce devine tot mai adevărat pentru mine, faptul că nimic nu este întâmplător, ne atrag terapeuții și facilitatorii de la care avem ceva de învățat. E o lecție acolo pentru noi, altfel nu am merge exact la acea persoană.
Îmi place ideea de conectare pe aceeași frecvență, adică ajungem să interacționăm cu oameni care sunt pe aceeași frecvență cu noi. Frecvența de acordare interpersonală se referă la gradul în care oamenii se simt confortabili, se înțeleg reciproc și se pot conecta într-o interacțiune sau relație. Oamenii tind să caute și să se apropie de cei cu care se simt pe aceeași lungime de undă sau pe aceeași „frecvență”.
De ce Constelații?
Eu am ajuns la această metodă după ce am încercat multe alte tipuri de terapie, clasică sau alternativă. Prima dată când am participat la un workshop de constelații am crezut că oamenii joacă teatru, iar când am văzut cum semănau poveștile de viață ale celorlalți cu povestea mea, ajunsesem aproape de paranoia. Norocul meu că mama m-a crescut cu bun simț și nu am plecat de acolo imediat, pentru că viața mea s-a schimbat definitiv în urma acelui prim workshop. Au urmat și altele, au urmat și sesiuni individuale și așa am ajuns să fac și formarea.
Iar dacă acum 4 ani, după primul contact cu Constelațiile, nu aș fi crezut că voi putea facilita vreodată, acum știu că urmând principiile, respectând clientul și urmându-mi sufletul în tot procesul, pot face asta.
Și mai știu că totul se întâmplă exact așa cum trebuie să se întâmple.
Constelațiile familiale nu oferă soluții miraculoase, nu vindecă și nu sunt o pastilă magică. Ele pot oferi o nouă perspectivă asupra lucrurilor, o perspectivă de la nivelul sufletului care poate impacta mai mult sau mai puțin persoana care lucrează. Și pot impacta și persoanele care sunt alese ca reprezentanți sau chiar pe cei care doar asistă.
E o metodă care necesită experimentare și bine-nțeles că nu este pentru toată lumea. Este important ca fiecare să ne găsim metodele care funcționează pentru noi și e foarte bine așa.
Recomandări
Așa cum am promis las aici câteva recomandări de cărți:
- Barbara Morgan – Întoarcerea acasă
- Bert Hellinger – Un val, un ocean
- Bert Hellinger – Fericirea care durează
- Bert Hellinger – Constelații familiale
- Stephan Hausner – Chiar dacă mă va costa viața
Și aici câteva linkuri:
- „Ce sunt Constelațiile Familiale?” – Thinking Made Visible – 28 Decembrie 2022
- dragosriti.blogspot.com
- Lansare de carte si interviu – Stephan Hausner- „Chiar daca ma va costa viata”
- Interviu cu Barbara Morgan – Valea Avrigului –10 August 2022
- „Constelații Familiale”- Cate-n luna si-n stele – TVR Arad- 13 Octombrie 2022
- „Amprenta Genetica si Vindecarea Traumelor”- 6TV- Octombrie 2022
- „Constelatii Familiale” M9Tv – OM 1.1– Noiembrie 2022
Voi mai povesti despre călătoria mea în Constelații familiale.
Între timp, dacă doriți să experimentați metoda, vă aștept cu drag la atelierele intitulate Cu un pas mai aproape de sufletul tău pe care le organizez alături de Ioana Dobra. Următorul va avea loc în data de 7 Octombrie 2023 de la ora 10.