Dacă nu mă respecți ca pacient, nu te respect ca medic…

Această replică am auzit-o de la o prietenă dragă și a făcut mult sens pentru mine. 

Respect medicii care își fac bine meseria și care se mențin la curent cu noutățile din domeniu. Dar, mai mult, admir medicii care respectă pacientul și pe aparținătorii acestuia. Așa că, în acest articol nu mă refer la acești medici.


Ca proaspătă mamă, m-am confruntat și eu cu câteva situații, în care am ieșit plângând din cabinet. În care am simțit că sunt considerată orice, mai puțin om. 

Pentru că am îndrăznit să întreb ceva. 

Pentru că am îndrăznit să nu fiu de acord cu ce zice medicul.

Sau, pur și simplu, pentru că studiile despre care vorbeam eu nu îi erau cunoscute medicului și credea că voiam, eu, să îi demonstrez ceva…


Așa pățesc foarte mulți pacienți, din păcate. Medici vestiți care jignesc, vorbesc urât și tratează cu aer de superioritate orice pacient, care le intră în cabinet. 

Și, culmea, majoritatea mamelor cu care am vorbit sunt femei de carieră, cu joburi bine plătite, cu poziții de conducere în diverse companii. Deși, repet, toți pacienții ar trebui tratați cu respect, indiferent de poziția socială sau de studii

Dar, voiam sa evidentiez faptul că, toate mamele menționate, ar fi putut înțelege ceea ce aveau medicii să le spună, dacă aceștia din urmă ar fi comunicat frumos

Mămica de care vă spuneam, a fost jignită de o doamnă doctor(cunoscută și recomandată), când bebelina avea doar o lună de viață. De ce? Pentru că își hrănea fetița la sân, pentru că o alăpta la cerere.

Dacă nu știți, recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății este de a hrăni copilul exclusiv la sân până la 6 luni și de a continua alăptarea până la doi ani sau după

Cuvintele pe care i le-a adresat această doamnă doctor, au fost următoarele: „Ce fel de părinți sunteți? Vă bateți joc de copilul acesta!!!

Proaspătă mamă, primul copil… ea doar se străduia să alăpteze la cerere, să fie acolo, oricând bebelușul avea nevoie de laptele magic. Obosită, stresată.

Atunci, s-a înfuriat, a îmbrăcat copilul și a ieșit pe ușă. Nici medicul, nici soțul, nu au putut-o opri.

Dacă nu mă respecți ca pacient, nu te respect ca medic...”


Mamele nu merg la medici pentru a le demonstra acestora că nu își cunosc meseria, deși cei mai mulți așa simt… Nici pentru că se plictisesc acasă, cu copilul… Se duc la ei din disperare, din teamă, speriate și dornice de soluții bune pentru copiii lor.

Am cunoscut și medici de nota 10, care își știau meseria și nu s-au simțit atacați când le-am pomenit despre niște studii recente. Dar și medici care încă mă sfătuiau să îi dau măr cu biscuite copilului la 4 luni, cu 10% zahăr, să fie dulce…

Dar, și dacă sunt bine documentați și au cunoștințele actualizate, cred că, înainte de a afișa diplomele, e nevoie să afișeze omenia….

Photo by LinkedIn Sales Navigator from Pexels