Cum ne pregătim pentru sosirea bebelușului? -Travaliul și nașterea(3)

Am realizat, zilele trecute, că am vorbit despre pregătirea pentru sosirea bebelușului, dar nu am început cu ce trebuia. Momentul începerii pregătirii este cel în care ne dorim un bebe. Dar, momentan… despre travaliu și naștere.


De ce insist cu informarea și documentarea?

Ați putea spune că se nasc copii de secole, e ceva natural. Și ați avea perfectă dreptate. Dar….cine îmi spune că nu s-a modificat foarte mult procesul, greșește complet. 

În primul rând, nu se mai naște acasă, în mediul mamei. Poate e nevoie de cezariană(care este o intrevenție chirurgicală). Sau de epiziotomie.

Revenind acasă, nu mai sunt femeile satului, ce îngrijeau lăuza 40 de zile.

Nu mai e sprijinul acela de care are mama nevoie. Plus că, societatea în care trăim promovează o mamă super competentă, care știe și poate orice. Și, când ajunge acasă cu copilul și vede că e total diferit față de ce își imagina, hmm… se schimbă puțin perspectiva.

Bun, revenind.

Repet și pentru travaliu și naștere: pregătește-te, documentează-te, dar așteaptă-te și la suprize. 

Pe mine m-a ajutat enorm faptul că mi-au povestit prietenele despre cezariană. Deși, mai multe le-am ignorat…eu voiam să nasc natural. Eram dispusă să îndur orice durere, să fac orice sacrificiu și să nasc natural.

Una mi-a spus că a tremurat de când a intrat în sală, una că a fost legată pe masa de operație și alta că i se făceau injecții în burtă 3 zile după.

Cum bebe a avut alt program, am făcut cezariană… Și m-a ajutat ceea ce mi-au spus prietenele.

Sunt sigură că a fost cea mai bună decizie pentru siguranța amândorura. Am avut încredere deplină în medicul meu, doamna doctor Ciupa Mariana. Pentru că mi-a explicat mereu cum stă situația și pentru că m-a lasat pe mine să decid, pe baza informațiilor. 

Cursuri

De aceea, recomand cu drag cursurile organizate de doamna doctor Ciupa. Conțin multe informații utile și aduc multe clarificări. Urmăriți pagina clinicii New Life pentru noutăți. 

Pentru pregătirea de travaliu și naștere, recomand și cursurile din cadrul Centrului Noi Începuturi. Îi sunt recunoscătoare Ramonei Siclovan pentru deschidere si sprijinul oferit în sarcină, deși nu am reușit să mai ajung la cursurile Lamaze. În perioada următoare are un nou curs programat: Curs Lamaze.

Un alt curs despre care am primit recomandări bune este cel susținut de domnul doctor Cioată Bogdan. Îl găsiți în pachetul complet de nașteri pe paginile Natur Natal și Nașteri cu suflet.

Și, pentru că totul s-a mutat online, Nora Niculescu – de la Cluj, organizează cursurile online. Vedeți aici ce cursuri sunt: Cuibul Berzelor

Site-uri utile

În această perioadă Moașa Vania Limban, oferă câteva live-uri foarte interesante, aici este pagina de Facebook: Vania Limban. Găsiți și un video foarte fain pe youtube cu dumneai, aici.


Pe pagina Naște Natural puteți găsi niște explicații foarte frumoase despre nașterea naturală și merită urmărite: Nașterea naturală.  

Despre stadiile travaliului aveți aici, în engleză, detalii. (NHS – cel mai mare website de informații medicale din UK)

Dar și aici, la Clinica Mayo: Stages of labour.


Prima parte a acestei serii de articole este aici: Cum ne pregătim pentru sosirea bebelușului? (1) – Puericultura

Al doilea articol este aici: Cum ne pregătim pentru sosirea bebelușului? – Alăptarea.