Cum ne pregătim pentru sosirea bebelușului? -Perioada postpartum(4)

Am participat, de curând, la un seminar despre îngrijirea mamei în perioada postpartum. Și, lucrul cu care a început specialistul a fost clarificarea termenului de postpartum. Mi s-a părut genial pentru că, de multe ori, termenul e încă folosit greșit: „Sufăr de postpartum!” , „Sper să nu trec prin postpartum”, și altele asemănătoare.

Ce înseamnă postpartum?

Ei bine, ca să lămurim această situație, toate femeile care au fost însărcinate trec prin această perioadă postpartum. Și e perfect normal să fie așa. Pentru că, conform definiției din DEX, Postpartum(scris post-partum) înseamnă:

„1 sni Perioadă de 6-8 săptămâni care urmează unei nașteri. 

sni Stare a lăuzei din perioada care urmează unei nașteri Si: lăuzie. 

ai (D. boli) Care apare în urma unei nașteri.”

Deci, perioada post-partum este perioada de după naștere și este perfect normală. Confuzia apare, de multe ori, legat de această perioadă și depresia postpartum. Deoarece, din păcate, se vorbește puțin despre această perioadă. Și când se vorbește este în contextul depresiei… De aici și asocierea.

Dar, ca orice schimbare majoră în viață, necesită adaptare, cunoștințe, sprijin. Tocmai de aceea, pentru a fi cât mai pregătiți după naștere, recomand, ca de obicei, cursuri si documentare, în prealabil.


Cursuri

Cristina Petcu, de la Iași, organizează niște seminarii foarte faine, pentru părinți, bunici, pentru toată familia. O găsiți pe Postpartum.ro și cu siguranță aveți ce învăța de la ea. În această perioadă a organizat și online cursuri. Uitați ce spune Cristina despre această perioadă:

„Este o perioadă frumoasă, dar grea, epuizantă și dezordonată. Pentru că o ființă mică și minunată a apărut în viața ta și are atâta nevoie de tine, iar tu simți că…te-a găsit altfel decât te așteptai: obosită, uneori deznădăjduită și de cele mai multe ori singură. „

În Timișoara, există un pachet complet oferit de Alina Bârcă, pe Nașteri cu Suflet. Chiar în perioada următoare organizează cursul: Perioada Postpartum.

Pe viitor, îmi doresc să organizez, chiar eu, cursuri pentru pregătirea emoțională a mamei și familiei, în ansamblu. Cred că tema principală va fi: „Expect the unexpected”.


Resurse

Aici găsiți un articol util despre modificările fizice care pot apărea după naștere: Îngrijirea postpartum.

Și aici încă două: 7 lucruri pe care trebuie să le știi despre perioada de după naștere Și Ingrijirea postpartum.

În engleză găsiți informații aici: Postpartum period: three distinct but continuous phases, dar și aici: The postpartum period.

Ca sprijin specializat în această perioadă, pentru mamă – în special, există Doula. Ea poate face diferența între o adaptare lină la noul rol și una greoaie. Găsiți informații despre Doula aici: Despre Doula, pe scurt.


Prima parte a acestei serii de articole este aici: Cum ne pregătim pentru sosirea bebelușului? (1) – Puericultura

Al doilea articol este aici: Cum ne pregătim pentru sosirea bebelușului? – Alăptarea.

Cel de-al treilea aticol îl găsiți aici: Cum ne pregătim pentru sosirea bebelușului? -Travaliul și nașterea(3)