Cum ne pregătim pentru sosirea bebelușului? (2) – Alăptare

Din punctul meu de vedere, un alt aspect important, în pregătirea pentru sosirea bebelușului, este Alăptarea.

Alăptarea este un subiect atât de complex și controversat, că aș putea scrie mult pe seama lui, și asta doar din perspectiva mea. Dacă aș începe și cu documentația care există pe subiect… nu aș mai termina. Voi sintetiza aici, și voi mai reveni pe viitor.

De ce în pregătirea’ sosirii bebelușului și nu după sosire?

Pentru că… nu e chiar așa de simplu cum pare.

Și nu mă refer doar la actul de a alăpta, ci la tot ceea ce vine la pachet cu el: mai ales, specialiștii ne-specialiști care dau sfaturi sau informații vechi, fără o bază științifică și care NU AJUTĂ!

Și pentru că, dacă la job te documentezi și dai tot ceea ce ai mai bun, cu atât mai mult este nevoie pentru cel mai important proiect din viața ta: COPILUL.


Pregătirea aș începe-o cu documentare: din surse sigure. Las mai jos câteva resurse care mi-au fost de folos mie, dar sigur găsiți și altele.

Beneficii

Pfuu… pentru că sunt așa multe, nu voi spune decât că:

  • e la îndemână: ai tot ce își trebuie să hrănești copilul, imediat
  • nu costă
  • când copilul e bolnav, se alină la sân, dar se și hrănește
  • e minunat

Mai găsiți beneficii pentru copil aici:  Breastfeeding benefits

Și aici pentru mame: Benefits for mothers

Ca o adăugare, am aflat despre un studiu privind niște beneficii neprețuite pentru laptele matern: Studiul HAMLET(en)spune că laptele matern conține o substanță ce distruge celulele canceroase. (Medlife a publicat un mic rezumat aici). Mulțumesc, Silvia Nicoară, pentru resursele acestea!


Mituri despre alătare

Mituri despre alăptare sunt muuuulte. Probabil fiecare știm cel puțin vreo 10, doar la prima strigare. De aceea, e bine să ne documentăm, pentru a nu pleca urechea la zicale de genul: “Poate nu ai lapte”, “Ai sânii mici”, “Ai mamelonul prea mare pentru gurița copilului”, etc.

Am preluat doar unul de aici Mituri despre alăptare

7. Alăptatul este de vină pentru toate. ADEVĂRAT! (Breastfeeding is blamed for everything. True!)
Familia, medicii, vecinii, prietenii, șoferii de taxi, toți vor da vina pe alăptat, dacă mama este obosită, nervoasă, plângăcioasă, bolnavă, are durere în genunchi, are probleme cu somnul, este întotdeauna adormită, se simte rău, este anemică, are o recidivă a artritei (migrene sau altă problemă cronică), nemulțumire cu privire la căderea părului, modificări ale vederii, țiuituri în urechi, sau mâncărimi de piele. Alăptatul va fi blamat ca și cauză a problemelor în căsătorie și a neascultării celorlalți copii. Alăptatul este de vină când ratele cresc și când economia intră în colaps. Și oriunde există ceva care nu se încadrează „imaginii perfecte” a vieții, mama va fi sfătuită de toată lumea că este mai bine să înceteze alăptatul.

Și unul de aici: Mituri despre alăptare

5. Dacă alăptez peste 1 an copilul va deveni prea atașat și prea dependent de mine.

E adevărat că este atașat, dar asta e un lucru bun. Copiii sunt dependenți de persoanele care îi îngrijesc în primii ani de viață, chiar dacă nu sunt alăptați. Un copil care are un atașament sănătos și știe că are parte de conectare, afecțiune și atenție atunci când are nevoie, va fi mult încrezător să exploreze lumea din jur și să întoarcă la mamă atunci când are nevoie.

Și sincer, din propria experiență o spun, atât de repede trece această perioadă și apoi ajungi să îți fie dor de momentele de intimitate date de alăptare. E o senzație și o relație care nu mai pot fi reproduse. Iar după ce începi diversificarea poți să și lipsești câteva ore sau să îi lași lapte muls (dacă este cazul să fii mai mult timp plecată).”


Site-uri utile

Pentru mine, cea mai bună resursă a fost site-ul Asociației Alăptează! Timișoara și grupul de suport al acesteia: Alăptează! –Breastfeeding support.

În engleză, recomand site-ul doctorului Jack Newman, site-ul La Leche League și site-ul KellyMom.


Cursuri

În următoarea perioadă, am văzut că va fi organizat cursul Start optim în alăptare, susținut de Silvia Nicoară.

În Mai a avut loc cursul susținut de Adina Brănici, Actualități în alăptare în timpul COVID. Am aflat că urmează să îl reia.

Urmăriți și pagina clinicii New Life, deoarece mai postează acolo cursurile susținute de Adina. Cât și pagina Centrului de educație Noi Începuturi, care postează, de asemenea, cursurile disponibile, pe care le recomand cu drag.

Pe pagina Nașteri cu suflet puteți găsi, la fel, cursurile organizate de ei.

Aici găsiți un webinar susținut de un consultant IBCLC: Cum să ai un start bun.


Consultanți

Bun, pe lângă documentare și cursuri, recomand și consultantul în alăptare. Sau, mai bine zis, aș rceomanda neapărat consultantul!

De ce? Pentru că e la curent cu ultimele noutăți, pentru că știe ce face și pentru că te poate salva de răni inutile și suferință inutilă.

Până acum, era o problemă orașul din care erai, pentru că nu găseai peste tot consultanți. În ultima vreme, există și posibilitatea de a avea consultant online. Deci, nu ezita!

Eu am colaborat excepțional cu Adina Brănici, căreia îi voi fi mereu recunoscătoare. Adina este motivul principal pentru care, îmi alăptez, de doi ani, copilul.

Iar când Adina a fost plecată, m-a direcționat către Silvia Nicoară și o recomand și eu, cu drag.

Dacă nu sunt disponibile cele două, mă puteți contacta și vă mai pot da sugestii.


Cine are vreo nelămurire de ce e încă alăptat la 2 ani copilul meu, poate verifica pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății. Aceasta recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni și apoi, continuarea până la vârsta de 2 ani sau mai mult.

În plus, despre alăptarea prelungită, vedeți aici beneficii: Beneficii alăptare după 18 luni+

Și în engleză, documentat științific, aici: Breastfeeding past infancy

Prima parte a acestei serii de articole este aici: Cum ne pregătim pentru sosirea bebelușului? (1) – Puericultura

Sursa foto: Pexels.com