Ce putem face pentru o mamă?

Am postat, de curând, un mesaj, care zicea așa: “Cel mai bun lucru, pe care un tată îl poate face pentru copiii lui, este să o iubească pe mama acestora.”

Și, povestind cu mai multe persoane, am realizat că acest mesaj nu e suficient, din două motive.


Primul, pentru că limitează. Adică, eu aș extinde la toată familia: bunici, unchi, mătuși, prieteni, societate. Ce putem face pentru o mamă, cu toții.

Dacă ne dorim ce e mai bine pentru copiii noștri, care reprezintă viitorul, atunci trebuie să le iubim mamele.( Da, e cu TREBUIE, cuvântul interzis)


Al doilea aspect, aș lămuri ce înseamnă iubire, sau cum văd eu, această iubire pentru mame. 

Îmi place să o traduc prin sprijin, acceptare, ascultare, empatie.

Ca societate, nu suntem conștienți de cât de mult putem influența o mămică, proaspătă sau nu.

Cum intervenim în procesul de creștere al copilului ei, deși nu am avea dreptul… Pentru că, nu? Noi știm mai bine! NOI deținem adevărul suprem. 

Ce dacă ea e mama, și stă cu el, poate 24/24, ochiul nostru de expert în 3 secunde îi va da verdictul clar: nu e o mamă bună, nu își cunoaște copilul, Punct! 

Și nu, nu mai pot să aud că, dacă mama ar fi sigură pe ea și s-ar cunoaște și bla-bla, nu s-ar mai lăsa influențată.  Suntem ființe sociale și, fie că acceptăm sau nu, ne influențăm unii pe ceilalți. 

Personal, nu cunosc pe nimeni, care să nu poată fi influențat de ce zice cineva apropiat lui. Sau cineva necunoscut, chiar. Cuvintele au putere mare, fie că suntem de acord sau nu. Și dacă aveți altă părere, vă rog să îmi scrieți, să facem un test.


Deci, ce putem face pentru o mamă?

Dacă nu sunteți de acord cu ceva din ce face o mamă(deși ar putea fi valabil, în general), priviți în altă parte. Păstrați-vă părerea pentru voi și evitați întâlnirile cu ea. 

Când are sprijin și acceptare, o mamă descoperă singură ce are de făcut. 

Dacă are nevoie de ajutor și îl cere, atunci fiți acolo, dacă puteți, cum are ea nevoie. Accentuez, cum are ea nevoie. 

Pe principiul: dacă nu poți spune ceva frumos, mai bine să nu spui nimic. 

Dacă nu știți și nu puteți și, totuși, vreți să ajutați, apelați la un specialist: psiholog, consilier, doula. Există soluții, mereu.

Photo by Daria Shevtsova from Pexels