Ce este aversiunea față de biberon ori sân și cum o recunoști?
Acest articol este scris de Oana Lung, pentru care Mămicia a venit cu provocări și care după ce a găsit o soluție și-a dorit să ajute și alte mame. Mulțumim, Oana, pentru tot ceea ce faci!
Ce este aversiunea față de biberon ori sân:
- Copilul refuză biberonul sau sânul, plânge atunci când își dă seama că urmează să fie hrănit, când e pus în poziția pe care o asociază cu hrănirea, când vede biberonul ori sânul.
- Mănâncă doar când îi este foarte foame și atunci doar cât să își potolească disconfortul creat de foame, dar nu cât să se sature, bea însă bine în somn sau când este somnoros (de aici se poate trage concluzia că nu durerea sau vreo altă cauză fizică este motivul refuzului întrucât, dacă durerea sau alte motive de natura fizică l-ar împiedica sa bea, nu ar putea sa bea nici în somn).
- În timpul mesei este agitat și nu durează mult până când începe să dea semne de refuz (arcuiește spatele, își întoarce capul dintr-o parte într-alta ca să se depărteze de sân ori biberon, plânge, împinge sânul sau biberonul cu mâinile).
Povestea noastră
Am trecut prin toate acestea cu ambii mei copii. La primul nu am știut să recunosc, nici să rezolv, în ciuda numeroaselor vizite la medici, apelului la consultanți în alăptare, nutriție pediatrică, logoped…
La cel de-al doilea copil ne-am confruntat iar cu aversiunea. De data aceasta însă, o mămică de pe un grup unde postasem o rugăminte disperată de ajutor mi-a spus despre cartea Rowenei Bennett, „Your Baby’s Bottle Feeding Aversion: Reasons and Solutions”. Pot spune ca aceasta carte ne-a salvat pe noi ca familie pentru că ajunsesem cu primul copil la aversiune față de solide de mult timp și nu mai vedeam ieșirea, iar cu bebelușa de doar 4 luni, la aversiune față de sân și biberon.
Am reușit să scăpăm de aversiune după ce am citit și am înțeles ce anume făceam eu și îi crea teamă (insistența mea să mănânce – masa dura și o oră, distragerea atenției) și după ce am renunțat să mai fac asta, aplicând recomandările de hrănire ale Rowenei.
Cartea Rowenei
Recomandările Rowenei încep cu acceptarea rolului părintelui în hrănirea bebelușului – acela de a oferi sânul sau biberonul, NU de a se asigura că bea o anumită cantitate.
Continuă cu renunțarea totală la presiune și respectul refuzului și semnalelor date de bebeluș (dacă arată că nu vrea să mănânce sau să se oprească din mâncat, părintele trebuie să respecte asta).
Există recomandări legat de numărul de încercări de a oferi lapte la o masă și cât de des să se ofere pentru a nu hărțui cu sânul sau biberonul un bebeluș căruia îi este deja teamă să bea.
În carte aceste lucruri sunt detaliate pe zile ale programului, sunt descrise reacțiile la care părinții să se aștepte si cum să răspundă astfel încât bebelușul să capete încredere că nu va fi forțat și să uite frica pentru a ajunge să mănânce cu plăcere. Totodată, părinții sunt învățați cum să își ajute bebelușul să doarmă ca să fie odihnit și să crească șansele de a se putea concentra asupra mesei, cum să își dea seama că au scăpat de aversiune, cum să nu mai ajungă aici și primesc recomandări despre tipul de diversificare potrivit pentru evita să ajungă la o aversiune față de solide.
Cartea este concepută pentru rezolvarea aversiunii față de biberon pentru că în cazul alăptării mai sunt unele variabile de luat în considerare (reflexul de ejecție prea abundent sau întârziat, vârsta copilului, etc.) pentru care se recomandă consiliere personalizată (există doar în limba engleză, se poate programa o sesiune pe site-ul Rowenei, www.babycareadvice.com). În același timp, dacă mamele care alăptează ar ști că, dacă insistă ca bebelușul să bea atunci când dă semne că nu vrea, el poate căpăta aversiune, poate și-ar schimba abordarea și mai puțini părinți ar ajunge în această situație dificilă.
Cartea Rowenei există, momentan, doar în limba engleză. Cu acordul Rowenei am tradus-o și în română, urmând să fie publicată în viitorul apropiat. Eu le recomand părinților să o achiziționeze în format online (Kindle)/să îşi facă abonament pe scribd (uneori au o promoție cu abonamentul gratuit în prima lună) pentru a o citi direct de pe telefon.
Îngrijorările părinților
Una dintre îngrijorările frecvente ale părinților care se confruntă cu refuzul alimentar al bebelușului lor este că acesta suferă de o afecțiune încă nedescoperită. Cartea Rowenei, așa cum chiar ea avertizează în paginile acesteia, nu ține loc de consultație medicală. Conține totuși un capitol care enumeră cele mai frecvente afecțiuni care ar putea avea drept simptom refuzul alimentar și ghidează părinții în a-și da seama dacă vreuna dintre acestea este cauza.
O altă întrebare/îngrijorare pe care o primesc adesea este dacă nu cumva se va deshidrata copilul sau dacă nu va slăbi. Legat de deshidratare, în carte este menționată o cantitate sigură de lapte consumat pe parcursul a 24h pe care eu am confirmat-o cu pediatrul si modalități de a monitoriza şi a asigura acest minim. Da, este posibil ca bebelușul să scadă în greutate în timpul programului, dar din experiența mea și a altor mămici cu care am vorbit, bebelușul recuperează în aproximativ 2 săptămâni după rezolvarea aversiunii această pierdere, cam la fel ca în cazul unei viroze. Totodată, programul se recomandă DOAR dacă bebelușul este sănătos și are rezerve de grăsime.
Am creat cu acordul Rowenei o versiune în limba română a grupului de suport dedicat metodei sale de depășire a aversiunii, grup care crește zi de zi organic, fără reclamă plătită: Grup de suport pentru aversiunea față de biberon.
Motivul pentru care am creat grupul, pe care îl moderez voluntar și tradus cartea este că îmi doresc să fac, atât cat stă in puterea mea, ca mamele care trec prin acest chin să afle că există rezolvare., că ai lor copii sunt capabili să mănânce cu plăcere și să dau un sens chinului prin care eu, soțul meu și mai ales băiatul nostru, a trecut ca urmare a aversiunii față de sân, apoi față de biberon, iar apoi pentru solide.
– Oana Lung –
Imagine de mariagarzon de la Pixabay